När världen förändras och förutsättningarna med den är det lätt att bli osäker. Att tveka, stanna av och bli passiv.
Men för att fortsätta nå framgång är det viktigt att fortsätta utvecklas och vara medveten om att alla val du gör också speglar ditt resultat.

Mattias Andersson

Mattias Andersson efter sin sjätte seger i Bundesliga (2018)

Som idrottsman har jag levt med många och långa perioder av ovisshet. Under tider där jag har varit skadad, under tider när det skett tränarbyten och när föreningen har haft en så dålig ekonomi att det har varit tveksamt om min arbetsgivare ska överleva. Det har handlat om motgångar som skett runtomkring mig. Motgångar som jag själv inte har kunnat påverka, men som har påverkat min framtid.

Det finns alltid ett val

De första gångerna jag ställdes inför en sådan situation upplevde jag en maktlöshet, men med tiden blev jag allt klokare. Är det någonting som jag har lärt mig under min långa handbollskarriär är det att det alltid finns ett val. Du har alltid ett val och det valet kommer att påverka din framtid.  Den insikten har jag tagit med mig från idrotten in i näringslivet. Det finns alltid en möjlighet att välja på vilket sätt du vill hantera en kris. Den tanken är väldigt viktig att ha med sig i den turbulenta värld som vi nu lever i.
Sedan pandemin tog sitt grepp om Europa har en stor del av vår vardag förändrats. Den har klivit in i ett annat tempo där de ekonomiska hjulen inte längre snurrar med samma självklarhet. Då är det upp till dig som ledare att göra ett val.
Antingen kan du välja att vänta ut de svårigheter du möter. Eller kan du göra det aktiva valet och förändra den situation du befinner dig i. Allt det du gör, och även det som du inte gör, påverkar resultatet.

Var aktiv och påverka din framtid

Som idrottsman handlade det om att tänka nytt och vara envis, att göra sin rehabilitering eller välja en annan strategi om det skedde ett tränarbyte eller om klubben hade ekonomiska svårigheter. Det innebar att jag som idrottsman behövde koncentrera mig på det som jag kunde påverka.
Jag kunde förändra min egen träning. Ta möjligheten att börja arbeta tillsammans med en mental tränare eller hitta nya sätt att utveckla min fysik eller mitt taktiska kunnande på.
För en idrottsman, oavsett sport, handlar det mycket om att förbättra sina svagheter för att kunna prestera på topp den dagen när det vänder, när skadan har läkt eller tränaren ger dig chansen.
Den tanken går även att applicera inom näringslivet eller inom en organisation. Varje period av ovisshet är en utmaning. Samtidigt är det också en möjlighet att göra det som man inte har haft tid att fundera över tidigare. I en period när arbetsbördan minskar finns möjligheten att se över de områden som får stå tillbaka när agendan är full. Då öppnas chansen för att utveckla sitt ledarskap, lära sig mer om att leda i förändring och få gruppen att aktivt arbeta tillsammans.
När stormen väl har lagt sig och vardagen återgår till någon slags normalitet är det viktigt att grunden är lagd och att din organisation är förberedd för de uppgifter som väntar.
Det är en utmaning att vara ledare i en förändring, men valet är ditt.

Mattias Andersson 

Förändringsledare, coach och ansvarig målvaktstränare för Tysklands Handbollsförbund.
Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?
Kontakta mig gärna för ett förutsättningslöst samtal.
E-mail: mattias@chps.se