fbpx

CHPS-Centrum för högpresterande system

Alla dina val påverkar resultatet

Att nå framgång handlar om att välja, men inte bara om att välja rätt. Framgång handlar framförallt om att vara medveten om att alla val du gör också speglar ditt resultat.

Under 20 år representerade han Sveriges landslag och under 17 år gjorde han fler än 500 matcher i världens bästa handbollsliga.
Han gjorde sig känd som målvakten som aldrig vek en millimeter från sin tro på att den som slutar att bli bättre också slutar att vara bra.

När han spelat sin sista match i juni 2018 bytte han bana. Han inledde en karriär som coach, förändringsledare och som coach för några av världens främsta handbollsmålvakter. Med sig bär han stora erfarenheter kring hur man skapar förutsättningar för att utvecklas under förändring, som individ, ledare och i ett lag.

– Som idrottsman lever du under stark ovisshet under många perioder. Det kan handla om allt från att föreningen inte har ekonomi att betala ut din lön, till skador, tränarbyten eller om andra typer av förändringar. Det är saker som sker runt omkring dig, som du inte kan påverka, men som påverkar din framtid, säger Mattias Andersson.
– Då är det lätt att uppleva en maktlöshet, istället för att aktivt lära sig att leda och leva med en förändring.

Alla val, även de du inte gör, påverkar ditt resultat

Det är någonting som han kommer att belysa under sitt seminarium under rubriken "Alla dina val påverkar resultatet". Det är en insikt som fick honom att nå en peak som idrottsman efter det att han fyllt 30 år. Den tar han nu också med sig in i näringslivet. Han påpekar att du som ledare kan välja att antingen vara passiv och vänta ut de svårigheter du möter eller välja göra ett aktivt val och förändra den situation du befinner sig i.

Att allt det som du gör - och även det som du inte gör påverkar resultatet.

– Är det någonting som jag har lärt mig under min långa handbollskarriär är det att det alltid finns ett val. Du har betydligt fler alternativ än du tror. Du har ett aktivt val att göra och det valet som du gör kommer att påverka din framtid. Den tanken är väldigt viktig att ha med sig i den turbulenta värld som vi nu lever i, säger han.
Under 20 år har Centrum för Högpresterande System arbetat med utbildning inom ledarskap och förändring.

FLER inlägg skrivna av Tjolle Ström

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram